Kritiek

Kritiek krijg je toch welKritiek krijg je toch wel. Hoe zou het leven zijn, als er geen sprake van kritiek zou zijn? Zouden we dan allemaal blij en gelukkig zijn? Er is een kans dat dat wellicht dan inderdaad zo is. Maar eerlijk gezegd, denk ik als medium van Spiritueel Zandvoort, dat het niet zo is.

Kritiek krijg je toch wel. Is dat niet heel normaal? Dat een ander iets op te merken heeft, over hoe jij je bijvoorbeeld gedraagt. Of kritiek heeft op je uiterlijk? Komt dat, omdat ieder mens anders is en om die reden anders kijkt, denkt en doet?

Is kritiek iets wat negatief is? Of kan het ook opbouwend zijn? Hebben we kritiek misschien nodig als mens, omdat we anders nooit aan de slag zouden gaan met spirituele groei? Eigenlijk gaat het om het woord zelf. Kritiek. We hebben er een label aan geplakt. Negatief.

Als medium werkzaam bij Spiritueel Zandvoort, spreek je veel mensen, die vastlopen op kritiek van anderen. Tegen deze mensen zeggen, ach kritiek krijg je toch wel, zet je er overheen. Daar help je deze mensen niet mee.

Waar je ze wel mee helpt, is het beeld wat ze bij het woorden hebben, te veranderen. Kijk eens naar het woord als zijnde opmerkingen. Ja, dan klinkt het al een heel stuk anders, dat is waar. Als je er dan zo naar kijkt, kun je dan ook erbij betrekken dat ieder mens anders is. En als je dat beseft, kun je dan begrijpen dat er altijd wel sprake van kritiek zal zijn?

Ja, nu je het zo zegt, ik zie het. En dan is het de vraag aan jezelf. Wat ga ik doen met die kritiek, oftewel opmerkingen. Vaak worden we er boos om, duiken we er voor weg. Trekken ons terug. Gaan dan ons eigen weg. Maar je voelt het wel en het kan je aardig in de greep hebben.

Iets in jou is geraakt. Daar gaat het eigenlijk om. Niet eens op de kritiek die je als zodanig hebt gehoord. In jou gebeurt er iets. Dat emoties met zich meebrengt. Van boosheid, verdriet, pijn, afwijzing.

Ja, als je het zo zegt, zegt de cliënt tegen medium Claire van Spiritueel Zandvoort. Ga je er gelijk al anders mee om. En dan wordt kritiek ineens veel minder beladen. Je haalt op deze manier het heftig reageren door jezelf er vanaf.

Klopt zegt medium Claire. Want kritiek krijg je toch. Omdat geen enkel mens hetzelfde is. Wat er ook gebeurt, als je kritiek krijgt, naast het doorleven van de emoties, is dat je onderbewuste iets gaat doen.

Dat weet je nog niet, je bent je er nog niet van bewust. Dat komt vanzelf een keer bovendrijven. Op een gegeven moment kan kritiek van jaren geleden ineens weer in gedachten voorbij komen. Dat gebeurt niet zomaar. Je onderbewuste wil je iets duiden. Vaak weet je dan het antwoord wel.

Hoe ik toen in het leven stond, was toch best wel wankel. Ik zie nu dat mijn manier van reageren eigenlijk aan mijzelf iets liet zien. Ik stond nog niet in mijn eigen kracht. Om die reden kon het mij heel hard raken.

Nu ik wel in die kracht sta, ervaar ik eigenlijk niet eens meer kritiek. Ja, mooi is dat hè, zegt Mieke Moon, dat je het wel hoort, ook laat binnen komen. En vervolgens eigenlijk direct al kunt loslaten. Dat betekent geeft medium Claire van Spiritueel Zandvoort aan, dat je enorm spiritueel bent gegroeid en bewust bent geworden van het feit.

Ik mag er zijn en zijn n hoe of ik er wil zijn. Je vertegenwoordigt eigenlijk je unieke ik, met een gevoel van eigenwaarde er onder. Inderdaad, want kritiek krijg je toch wel!