Falen is geen schande daar ben je mens voor

Falen is geen schandeFalen is geen schande daar ben je mens voor. Je bent op de eerste plaats een mens en hopelijk jezelf. Heb je de beste intenties voor iedereen. Houd je van jezelf net zoveel als van ieder ander. Sta je klaar waar nodig. En toch, er zullen altijd mensen zijn, die vinden dat je hebt gefaald. En! Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat jij zelf vindt dat je faalt in het leven.

Falen, is geen schande, je bent toch een mens! Wat is falen, is dat een misstap maken, is dat niet logisch dat je af en toe die stap zet? Hoort dat niet bij het leven? Leren we van deze stappen, is dat soms de bedoeling. Waarom zeg je dan tegen jezelf, je hebt gefaald?

Als je iets doet vanuit je hart en de ander wordt boos, is dat dan falen? Kun je als mens falen als je het beste voor hebt? Ja, dat kan, geeft paragnost Sharonne van Spiritueel Zandvoort aan. Alleen is het de cruciale vraag, hoe ervaar jij het zelf als mens?

Wie bepaalt of er sprake is van falen? Dat kunnen er twee zijn. De persoon zelf en een ander. Als het de persoon zelf is, dan is er iets anders aan de hand. Dan vindt deze persoon zich niet capabel genoeg, er ontbreekt een bepaalde eigenwaarde. Deze persoon wil in feite alles heel goed doen, tegen het perfecte af. En ja, wij van Spiritueel Zandvoort zeggen, dan.

Je faalt niet, je hebt een verkeerd beeld van wat goed is. Als je dan aangeeft, wanneer is iets goed? Dan hoor je vaak de ander al denken, inderdaad, ik zie wat ik doe. Ik probeer een perfect plaatje neer te zetten, ik zal alleen nooit gaan uitkomen, wat ik voor ogen heb. Het bestaat immers niet. Het is goed zoals het is.

Je kunt daarnaast nog zo je best doen en in de ogen van een ander falen. Kinderen bijvoorbeeld, als die richting de volwassen leeftijd gaan, kunnen ongenadig zijn, naar hun ouders, of naar specifiek hun moeder of vader. Daar kunnen hooglopende ruzies uit voortkomen. Er zijn dan 2 overtuigingen. De ouders die vinden dat ze hun uiterste best hebben gedaan, hun kind alle liefde gunnen en geven. Terwijl het kind juist het tegenovergesteld ervaart.

Dat zijn hele dilemma’s die een moederhart, maar evengoed het hart van het kind kunnen verscheuren. We spreken deze moeders en kinderen regelmatig bij Spiritueel Zandvoort. Vaak gaan hier jaren overheen. Is er ook vaak geen contact meer, maar houdt het ze elke dag bezig, met ladingen vol emoties.

Ze proberen het maar te begrijpen, wat heb ik fout gedaan? Waar heb ik gefaald? Ook kinderen vragen zich dit af hè. Die voor hun gevoel nooit iets goed hebben kunnen doen in de ogen van hun ouders. Falen, eigenlijk kan het niet. Het ontstaat door beeldvorming. En de mens is vaak niet bij machte om door de ander zijn bril heen te kijken.

Familievetes ontstaan vaak, door falen. Terwijl de persoon naar wie wordt gewezen zich niet iets kan bedenken waardoor die heeft gefaald. Maar stel je nu eens voor dat je het wel weet en zelf vindt dat je gefaald hebt.

Het kan natuurlijk wel. Dat je nalatig bent geweest tijdens de opvoeding. Daar moet je je dan wel bewust van zijn geweest. Dan kun je dat maar heel moeilijk terugdraaien. Het leed is voor de kinderen dan echt te groot. Ook geldt dit in een liefdesrelatie. Stel voor dat je altijd chagrijnig was. Bazig bent geweest, de andere partner geen duimbreed hebt gegeven en die vertrekt.

Vaak daarna ziet de een, ik heb gefaald en dan is er enorm veel verdriet. Dit zijn hele harde lessen, die doorleeft moeten worden. Dan zijn wij er van Spiritueel Zandvoort om deze mensen te woord te staan en te helpen met inzichten, om voortaan compleet anders in het leven te gaan staan. We laten ze spiritueel ontwaken. Wat hun rust geeft en de situatie ook kunnen loslaten. Want dat is het moeilijkste.