Je hoeft niet te leren wie je bent

Je hoeft niet te leren wie je bentJe hoeft niet te leren wie je bent. Je hoeft alleen maar iets uit te doen en af te doen. Het gevecht met het leven. Waardoor voert bijna elk mens dit? Omdat die door een bril kijkt, die niet correct is. En zolang je door die bril blijft kijken, is het leven een gevecht. Je hoeft alleen deze bril maar af te zetten en je bent er.

Maar wanneer kom je erachter dat je met een bril oploopt, die je de dingen verkeerd laat zien? We kunnen, wij van Spiritueel Zandvoort, het ook nog op een andere manier aan je laten zien. Je bent een ziel en toen je ziel naar de aarde ging, werd er in de baarmoeder een lichaam omheen gebakken.

Toen dat lichaam klaar was, zag je het aardse daglicht. Toen was je jezelf, volledig perfect. Je had de bril nog niet op, waarmee je nu rondloopt. Je was verbonden met je eigen bron.

Om jouw ziel en lichaam heb je een jas aangetrokken en die jas daar heb je op latere leeftijd last van. Die jas die past niet. Het is net als die bril waar je doorheen kijkt. Allebei horen ze en passen ze niet bij jou.

Maar kom daar maar eens achter. Wij van Spiritueel Zandvoort zien het als een dikke laag drab waaronder een ieder terecht komt en je je een weg in probeert te banen. Soms zie je even het licht, maar je wordt snel weer het diepe in gesleurd. Door een mening van een ander, een schuldgevoel. Een nare opmerking, je eigen angsten. De zorgen die je hebt, het willen gehoorzamen, tussen de juiste lijnen blijven lopen.

Die dikke laag drab, die bril waar je door kijkt en die strakke beklemmende jas, wordt het niet eens tijd die uit te trekken? Die bril af te zetten? Ja maar dan word ik ongehoorzaam, dan raak ik mijn baan kwijt. Dat vinden mijn ouders niet fijn. Dan krijg ik last van schuldgevoelens.

Is dat zo, zegt medium Hannah van Spiritueel Zandvoort. Dus je blijft liever door die bril kijken en met die beklemmende jas aanlopen? En jezelf onderdompelen in die dikke laag van drab? Die je tot op heden geen vreugde heeft gegeven, alleen maar angst? Je blijft liever de mening van een ander belangrijk vinden, dan je eigen gevoel te volgen en te leven naar je eigen keuzes?

Het is zo moeilijk. Ik weet het eigenlijk best wel. Maar dat schuldgevoel dan? Dat heb je jezelf aangepraat, zegt medium Hannah. Dat is wat je denkt. Moet jij je schuldig voelen, omdat je zelf vindt dat je ongehoorzaam bent, als je niet doet wat een ander verlangt?

Moet jij je schuldig voelen, als je doet wat goed is voor jezelf? Waarom kost het zoveel moeite die jas uit te trekken, die bril af te zetten en door de drab heen te gaan? Je hoeft niet te leren wie je bent. Je weet allang wie je bent. Zo ben je geboren. Jij kent je eigen bron het beste en toch laat je die bron elke dag weer in de steek?

Je hebt gelijk, ik ben alleen zo bang. Want als ik dit ga doen, raak ik alles wat mij dierbaar is, kwijt. Wie zegt dat? Als jij gaat zijn wie je echt bent, dan zullen er mensen zijn, die daar niet blij mee zijn. Omdat ze gewend zijn dat je altijd gehoorzaamt.

Juist die mensen die hier niet blij mee zijn, horen die in jouw leven? Denk je dat als je tegen je ouders zegt, gunnen jullie mij mijn eigen leven? Dat ze dan nee zullen zeggen? Natuurlijk niet. Want ook zei kijken door dezelfde bril als jij en dragen ook die beklemmende jas. Je helpt ze, door het zelf te veranderen, juist om ook de moed te krijgen, hetzelfde te doen als jij.

Je bent niet ongehoorzaam hè als je kiest voor jezelf. Ieder mens is vrij. En die vrijheid, die heb jij nog nooit gevoeld. Je hebt altijd tussen lijntjes gelopen die ze je hebben wijsgemaakt. Want dan ben je makkelijk hanteerbaar. Maar je bent toch geen machine? Je bent mens!