Discriminatie

We discrimineren nog steeds elke dagZonder het in de gaten te hebben discrimineren we nog steeds elke dag. Al lijkt het uit een ver verleden, discriminatie en denken wij dat we het achter ons hebben gelaten. En toch, zonder het in de gaten te hebben, discrimineren we nog steeds elke dag. De definitie van discriminatie is het onterecht verschil maken tussen mensen. Dit kan op basis van huidskleur, of geslacht. Maar ook op basis van leeftijd, seksuele geaardheid, godsdienstige overtuiging, handicap of ziekte, politieke overtuiging, burgerlijke staat, of zelfs op basis van een arbeidscontract. Om er een aantal te noemen.

Maar dat zijn allemaal zichtbare vormen van discriminatie. Er zijn er ook die niet zichtbaar zijn, maar net zo schadelijk. Wat dacht je van een kind dat als enige niet uitgenodigd wordt op een verjaardagsfeestje. Een collega die altijd wordt gepest op kantoor. Of een kind dat nooit mee mag doen.

In relaties, partners die elkaar dingen verwensen, ze wel of niet uitspreken. Andere mensen roddelen over anderen en beter weten wat goed voor ze is. Opmerkingen maken over iemand zijn gezicht, kleding, of bril. Als je er echt goed bij stil gaat staan, is discriminatie zo diep geworteld in onze maatschappij. Dat we vaak niet eens doorhebben dat het gebeurt. En er zelf ook vrolijk aan meedoen. Onbewust weliswaar in de meeste gevallen. Maar de gevolgen zijn er en snijden diep in iemand zijn ziel.

Wij van Spiritueel Zandvoort, wij zien en horen dagelijks allerlei mensen aan, via de telefoon of de chat, die zo verdrietig zijn, zo moegestreden, omdat ze proberen het juiste te doen, althans in hun ogen en toch op de een of andere manier te maken hebben met discriminatie. Vaak hebben ze dat zelf niet in de gaten. De spiritueel consulenten van Spiritueel Zandvoort wel.

We noemen de niet zichtbare discriminatie ook wel indirecte discriminatie. Neem bijvoorbeeld een gehandicapte, die graag ook uit eten wilt, of naar een discotheek. Deze gehandicapte is volledig afhankelijk van haar hond. De hond mag niet mee naar binnen en om die reden wordt deze gehandicapte ook uitgesloten van deelname. Dit is een indirecte vorm van discriminatie.

Ook in de tijd waarin we nu leven met het virus is er sprake van indirecte discriminatie. We hoeven daar verder niet op in te gaan, omdat wij van Spiritueel Zandvoort ons daar verre van willen houden. Maar denk maar even aan de hond en de gehandicapte vrouw. Dan begrijp je dat er wel degelijk in ons land momenteel op grote schaal gediscrimineerd wordt.

Maar veel mensen realiseren zich dit niet. De huidige mens leeft te vluchtig, staat niet zo snel meer ergens bij stil. En daardoor minder bewust aan het leven. Dat merken wij ook als spiritueel consulenten van Spiritueel Zandvoort. Hoe onaardig mensen tegen elkaar kunnen doen, is onbegrijpelijk. Allemaal vormen van discriminatie en onderdrukking.

Zo was er vandaag een cliƫnt die een medium bezocht. Medium Gonny sprak met haar. Ze was door haar vriend geblokkeerd op de app. Ze begreep niet waarom. Hij had wel iets geroepen in de zin van. Je bent niet te vertrouwen. Pas als je weet wat ik bedoel, dan laat je het mij maar weten. Pure discriminatie en onderdrukking. Monddood maken van iemand. Iets wat totaal niets te maken heeft met liefde en gelijke behandeling.

Voorbeelden te over van discriminatie tussen partner, vriendengroepen. Zo was er een vrouw die een fijne band heeft met een vriendin. En via via kreeg ze te horen dat deze vriendin op vakantie was, met een stel vriendinnen. Ze wist nergens van. Nu hoef je natuurlijk niet te vertellen dat je op vakantie gaat. Je bent aan niemand iets verplicht.

Maar ga je met een stel vriendinnen en de band is hecht met elkaar, waarom deel je dit dan niet. Waarom sluit je iemand uit, waarom discrimineer je dan? Gewoon jezelf eens afvragen als je dit blog hebt gelezen. Discrimineer ik wellicht ook indirect. Dan kun je er iets aan veranderen. Word jij mooier van, maar ook de wereld. We hebben het nodig!